23. február, 2023 Blog

Rozhovor s Mykolom Kovalenkom, autorom titulnej strany publikácie Rodinné domy trochu inak 2023

V APEX A každoročne vydávame tlačenú publikáciu tých najlepších architektonických štúdií, ktoré sme v ateliéri vytvorili. Naším dlhodobým cieľom je prinášať čisté, jednoduché a praktické návrhy domov pre rodiny žijúce na Slovensku a v Českej republike.  

Podstatnou súčasťou publikácie Rodinné domy trochu INAK je obálka a predelové strany, ktorým každoročne venujeme veľkú pozornosť. Je to akýsi náhľad do našich duší.

Citime že rok 2023 bude pre nás všetkých výnimočný. Nielen tým, že publikácia dovŕšila dospelosť (áno, je to už 18. vydanie!). Vnímame potrebu vyjadriť sa, reagovať na udalosti v ďalekom ako aj blízkom okolí.

Tohtoročnú kreatívu obálky sme sa rozhodli zveriť umelcovi a grafickému dizajnérovi Mykolovi Kovalenkovi. Rodákovi z Ukrajiny, ktorý od roku 2015 žije a tvorí v Bratislave.

Juri Čerňak sa o Mykolovi dozvedel od pani Andrei Reichovej, majiteľky Kafé Lampy. Milá žena, ktorá okolo seba s láskou v srdci združuje výnimočných ľudí. 

Juriho veľmi zasiahla Mykolova grafika s názvom Sloboda za každú cenu, ktorá obletela svet a stala sa symbolom vojny v Ukrajine. 

Juri sa s Mykolom stretol osobne a požiadal ho o spoluprácu na titulke publikácie Rodinné domy trochu INAK' 23. Pri tejto príležitosti vám prinášame rozhovor.

Pán Kovalenko, ste autorom titulnej strany publikácie Rodinné domy trochu INAK 2023. Tento rok je jej vizuál úplne odlišný. Ako ste pristúpili k tvorbe titulnej strany? 

Jurij Čerňak ma oslovil s ponukou navrhnúť titulku a predelové strany. Samotný návrh si vyžadoval trochu iný prístup, niečo neštandardné, trochu iné. Som rád, že si klient zvolil túto možnosť. Jednoduchá, čistá, pozitívna a nie štandardná podoba dizajnu.

Ako ľudstvo prežívame náročné obdobie. Akú úlohu podľa Vás v tejto dobe zohráva umenie či grafický dizajn?

Umenie ako také, v podobe hudby, slova, architektúry, dizajnu, módy alebo grafiky, má dôležitú úlohu. Veľkú moc! Všetko, čo nás obklopuje, je dizajn. Formuje nás.

Pochádzate z Ukrajiny, avšak už roky žijete na Slovensku. Čo Vás sem priviedlo? Ako sa u nás žije a tvorí?

Od roku 2015 žijem na Slovensku. Stalo sa))) Som spokojný, pracuje sa mi tu kľudne a pohodlne. Milujem Bratislavu, pretože je tu úžasná atmosféra a milí ľudia.

Z vašej tvorby vyžaruje osobitý rukopis. Ako dlho Vám trvalo nájsť sa v tom, čo robíte? 

Robím to, čo ma baví, teda celý ten proces - od vytvárania niečoho nového, ako napríklad obalu, plagátu, loga alebo vizuálneho štýlu. Môj rukopis sa formoval so skúsenosťami. Myslím si, že je dôležité milovať svoju prácu a vždy sa ju snažiť robiť tak, ako keby ste tvorili posledný projekt vo svojom živote. :)

Aký je Váš vzťah k architektúre? 

Architektúru mám veľmi rád. Aj architektúra je podľa mňa dizajn, len v inej podobe.

Pánovi Kovalenkovi ďakujeme za rozhovor a najmä za jedinečnú obálku publikácie Rodinné domy trochu INAK' 23. Ako povedali Juri: “o výsledku som nepochyboval. Veľmi sa nám páči...je tam všetko! A ešte niečo naviac.

Mykola Kovalenko Ukrajinský dizajnér. Vyštudoval na kyjevskej Štátnej akadémii dekoratívneho a úžitkového umenia nazvanej po maliarovi Mykhailo Boichukovi. Pán Kovalenko má viac ako 20 rokov skúseností, aktuále vedie vlastné dizajnérske štúdio Mykola Kovalenko Studio. Je čestným členom Klubu ukrajinských umeleckých riaditeľov, členom Klubu slovenských umeleckých riaditeľov, členom Asociácie ukrajinských grafických dizajnérov „4. blok“ a Asociácie dizajnérov českého Bienále Brno. Jeho diela boli vystavené po celom svete. Je držiteľom viac ako 150 ocenení z medzinárodných súťaží dizajnu. Od roku 2015 žije a pracuje v Bratislave.

https://www.mykolakovalenko.eu

https://www.facebook.com/mykolakovalenkostudio/

https://www.instagram.com/mykolakovalenkostudio/

Twitter @KovalenkoStudio